Kuvar

Mis on Quantum Dot ekraan ja kuidas see erineb tavalisest LED paneelist?

Foto: Samsung

Quantum Dot ekraanid ehk n-ö kvanttäpikestega varustatud paneelid on viimasel ajal üha enam populaarsust kogunud ning hetkel tehnoloogiamaailmas võidukäiku tegemas. Et teha pealtnäha keeruline termin tarbijatele arusaadavaks, räägib Samsungi tooteekspert Madis Einpalu, mida Quantum Dot tehnoloogia endast kujutab ning miks tehnoloogiahiiud seda täna kasutavad.

Mis on Quantum Dot tehnoloogia?

Quantum Dots ehk “kvanttäpikesed” on pooljuht materjalist koosnevad imepisikesed osakesed, mis kiirgavad erinevaid värve sõltuvalt oma suurusest. Tavapäraselt on nad läbimõõduga 2 kuni 10 nanomeetrit, mis on võrdväärne 50 aatomiga. Just nende osakeste imeväike mõõde annab suuri eeliseid tehnoloogia arengus. Osakese suuruse reguleerimise kaudu suudab Quantum Dot tehnoloogia kuvada nähtava valguse spektrist kõiksuguseid värve.

Kui tavalise LED-i puhul manavad sinine LED ja kollane fosfor madala valguspuhtuse, siis Quantum Dot tehnoloogias tagavad sinine LED koos punaste ja roheliste “täpikestega” oluliselt kõrgema valguspuhtuse.

LCD-ekraanide puhul kasutatakse neid selleks, et elimineerida vajadust valge LED-taustavalguse ja värvifiltri järele. Kui tavalised valged LED-id võimaldavad piiratud värve, mis on fikseeritud kasutatavate fosforite lainepikkusega, siis Quantum Dot tehnoloogia võimaldab kuvada palju paremaid värve tänu kõrgele lainepikkuste valguspuhtusele.

Miks valida Quantum Dot teler?

Üks põhjustest, miks tootjad eelistavad Quantum Dot tehnoloogiat, on see, et nad annavad telekatele säravaima ja selgeima pildi, mida võib ette kujutada. Pooljuhtmaterjalil, millest Quantum Dot täpikesed koosnevad, on suurim värvipuhtus ja valgusefektiivsus kõigist praegu kasutatavatest materjalidest ekraanitööstuses. Tulemuseks on pilt, mille tumedate ja säravate toonide erisused on suurimad ning mis näeb välja dünaamiline ja tõeline: kujutle, et vaatad telekast päikest ja see tõesti tundubki nagu vaataks päriselt päikest. See on kvaliteet, mida tootjad taga ajavad.

Teine põhjus, miks Quantum Dot täpikesi kasutatakse, on parendatud värvitäpsus. Valgus, mida täpikesed toodavad, on nii tihedalt seotud nende suurusega, et neid saab sättida täpselt nii, et nad kiirgaks soovitud tooni. Nii saab näha, mis on peidetud valguse ja varjude taha: näiteks on kenasti märgata musta kassi pimedas metsas või lumememme valges lumes. Siiski tasub teada, et teler saab näidata ainult siis kvaliteetset HDR sisu, kui sellel on HDR1000 tugi. Näiteks on sellega varustatud uus Samsung SUHD-teler, mis näitab sisu nii, nagu see on ette nähtud, paljastades peidetud detailid isegi kõige pimedamates ja heledamates stseenides. See muudab ekraanilt vaadatava pildi elamuse maksimaalselt tõetruuks ja kvaliteetseks.

Võrreldes tavaliste LCD-ekraanidega on Quantum Dot tehnoloogiaga varustatud LED-ekraanide värvigamma kordades suurem. Quantum Dot täpikeste abil võib LED-ekraanidele kuvada lausa 40-50% rohkem värve, kui tavalise LED-ekraani puhul. Kui tavalise teleri 8-bitine paneel (LED+tavaline fosfor) annab 16 miljonit värvi, siis viimase aja parimad 10-bitise paneeliga teleekraanid (LED + Quantum Dot täpikesed) kuvavad ligikaudu miljard värvi. See aitab kogeda pilti nii tõelisena, et iga väiksemgi pisidetail on näha ja kõik värvierinevused on selgelt eristatavad.

Quantum Dot tehnoloogiat kasutav teler suudab kuvada laia värvipaletti ja ülimat kontrastsust heledate ja tumedate alade juures (HDR 1000), et täpselt taasesitada originaalsisu. Kombinatsioon laiast värvigammast ja väga täpsest värvikuvamisest viib selleni, et pilt, mida telekast näeme, on ütlemata elutruu. Uute standardite kasutuselevõtt on viinud selleni, et telerid annavad edasi üha enam selliseid toone, mida igapäevaselt päriselus näeme.

Vastus uudishimuliku küsimusele, miks on Quantum Dot telerid hinnatud, peitub eelkõige tehnoloogia läbimõeldud detailides. “Kvanttäpikesed” annavad LED-teleritele värvisügavuse ja kontrasti, et viia teleri vaatamiskogemus varasemast veelgi paremaks, mistõttu tasub enne uue teleri ostmist kaaluda ühe variandina kindlasti ka Quantum Dot tehnoloogiaga varustatud telerit.