Kuvar

Kuidas kaitsta nutitelefoni füüsiliste vigastuste eest?

Sissejuhatus

Nutitelefonid on inimestele väga olulised esemed, mistõttu ei soovi keegi, et nutiseade kogemata kukkudes puruneks. Sellega seoses vaatame põhilist 7 moodust, kuidas enda nutitelefoni kaitsta füüsiliste vigastuste eest.

Näide sellest, mis ei tohiks kunagi nutitelefoniga juhtuda

 

 

Vajuta järgmistele lehenumbritele ülejäänud artikkli osade lugemiseks!

Hoia telefoni paremini

 

Parem karta kui kahetseda…

Põhiliseks mooduseks oma telefoni kõige soodsamini kaitsta on selle eest hoolikamalt hoolt kanda. Näiteks tuleb alati kontrollida, et pesumasinasse pandud pükste taskus pole telefoni või jälgida enda käeulatust, et kogemata käega vehkides ei tabaks telefoni, mis võib lauanurgalt maha lennata.

 Osta põrutus- ja veekindel telefon

 

Kõige praktilisem lahendus inimesele, kellel kipuvad kõik tehnikavidinad kiiresti katki minema, on osta juba selline telefon, mis kannatab liiva, vett, kukkumisi ning kriimustusi. Näiteks Zony Xperia Z seeria telefonid on väiksel sügavusel ja lühikesel ajavahemikul veekindlad, mis tähendab, et need pole mõeldud avameres sukeldumiseks, aga need kannatavad ära mõne hetkelise basseini, kohvitassi või porilompi kukkumise.

Sony Xperia Z5

Ka Samsung on tootnud veekindlaid telefone. Samsungi tootevalikus olnud Galaxy S5 nutitelefon oli kohe karbist võttes veekindel. Kui sooviks on saada endale võimsaim vastupidav nutitelefon, siis kindlasti tasub enda ostunimekirja lisada Samsung Galaxy S6 Active nutitelefon.

Ilmtingimata ei ole kõigil vaja kõige kallimat ja võimsamat rugged klassi nutitelefoni. Poelettidelt on võimalik leida ka soodsamaid alternatiive. Umbes 300 euroga saab näiteks “traktoristitelefoni” S50 erinevate masinate ning ehitustehnikatootjalt CAT’ilt.

CAT S50

Ekraani kaitsekile

 

Kõige enam juhtub inimestel telefoni ekraani purunemist. Kui telefoni kere äärtes on väikesed täkked, siis see pole kõige hullem. Aga kui inimene näeb seda iga päev, siis võib see mõne jaoks olla suureks probleemiks. Terve ekraan on ikka kõige ilusam. Lisaks koledale katkisele ekraanile maksab puuteekraani ning klaasi vahetus üsna palju. Näiteks mõne väiksema telefoni ekraani saab vahetatud parimal juhul 60€-ga, aga volitatud hoolduskeskustes võib mõne kallima mudeli ekraani vahetus ulatuda kuni 150€-ni. Seetõttu oleks parem variant kasutada ekraani kaitsekilet. Ekraani kaitsekiled kaitsevad kõige enam kriimustuste eest.

Kes küll enda nutitelefonile peaks noaga kallale minema?

Ekraani kaitsekile kaitseb nutitelefoni peale kriimustuste ka teiste ekraanivigastuste, näiteks kukkumise eest. Mõned paarieurosed kaitsekiled ei pruugi olla parimad. Seetõttu soovitan osta enda nutitelefonile PanzerGlass kaitsekile. PanzerGlass pole kahtlemata kõige soodsam, aga pikas perspektiivis tuleb soodsam välja ühe PanzerGlass’iga kui lasta ekraani parandada mitmeid kordi. Vaata PanzerGlass erinevaid kaitsekilevariante erinevatele seadmetele siit

Vaata eestikeelset PanzerGlass’i tootevideot

 Nutitelefoni silikoonümbrised

 

Ekraani kaitsekilede kõrval on nutitelefoni silikoonümbrised samuti väga soodsa hinnaga. Loomulikult maksavad Apple’i originaalsed silikoonümbrised 40 eurot, aga internetist on võimalik silikoonümriseid leida ka mõne euro eest. Silikoonümbriste eesmärgiks on kaitsta nutitelefoni võimalike kukkumiste eest. Lisaks kukkumiskaitsele annavad silikoonümbrised üldjuhul parema haarde telefoni ümber, et see nii lihtsalt käest ei libiseks. Silikoonümbris kaitseb peamiselt nutitelefoni ääri ning tagaosa. Kõige paremini silikoonümbrised ekraani kahjuks ei kaitse. Kui kasutada korraga silikoonümbrist ja ekraani kaitsekilet, siis see oleks üheks väga heaks telefoni kaitseviisiks. Üks väga tore asi silikoonümbriste juures on see, et lisaks erinevatele piltidele ja värvitoonidele on saadaval eri kujudega silikoonümbriseid- igaüks leiab oma!

Vaata mõningaid huviatavate silikoonümbriste näiteid

Lisaks “lõbusatele” telefoniümbristele on olemas ka “tõsisemaid” telefoniümbriseid.

TaskOne G3 terariistadega nutitelefoniümbris

 Nutitelefoni Kaitsekaaned

 

Nutitelefoni kaitsekaaned on mõnes mõttes sarnased silikoonümbristega, sest need kaitsevad nutitelefoni tagant ja külgedelt, aga kaaned kaitsevad telefoni ka eest ekraani juurest.  Üheks miinuseks kaante juures on, et iga kord telefoni taskust võttes tuleb kaas avada, mis võib mõne jaoks tüütu tunduda. Küll aga on paljudel nutiseadmekaantel võimalus asetada seade lauale verikaalasendisse, mis on väga kasulik filmide vaatamiseks või Skype’i kõnede pidamiseks.

Sarnaselt silikoonümbristele on turul väga erinevaid nutitelefoni kaitsekaasi. Näiteks üsna populaarsed on kaks ühes telefonikaaned, kus on sisse ehitatud rahakott.


Nutitelefoni kaitsekott

 

Golla nutitelefoni kaitsekott

Kaitsekotid nutitelefonidele pole just parimad, sest nutitelefoni kasutades on see teil kotist väljas ja sel ajal ei paku kott mingit kaitset. Siiski on kaitsekotiga natuke väiksem tõenäosus enda nutiseade maha pillates katki teha. Nutitelefoni kaitsekottide vallas on liidrideks Golla ja Krusell. Plussiks on see, et nende osadel mudelitel on sees olev ekraanipoolne osa valmistatud mikrokiust, mis kotis olles puhastab veidi nutitelefoni ekraani.


Põrutus- ja veekindlad telefoniümbrised

 

Kui pole soovi uut nutitelefoni osta ja eelnimetatud lahendused jäid liiga lahjaks, siis põrutus- ja veekindlad nutitelefoniümbrised on just Sulle loodud! Need pole kõige praktilisemad, sest muudavad telefoni üsna palju suuremaks. Kui suurus pole probleemiks, siis sobivad veekindlad telefoniümbrised eelkõige selliste inimeste telefonidele, kes ei tegele väga tihti ekstreemsustega, sest soodsamad ümbrised tuleb näiteks laadimiseks ja kõrvaklappide ühendamiseks alati lahti teha. Üks vingematest vastupidavatest nutitelefonümbristest on Otterbox Defender, mis pole kuigi soodne, aga ehituskvaliteet on väga hea. Kõige üllatavam on, et selle raha eest ei olegi Defender veekindel. Erinevalt Otterbox’ist on veekindel näiteks minu lemmik telefoniümbris nimega Krusell SEaLABox. SEaLABox‘i eelis näiteks Otterbox Defender’i ees on see, et SEaLABox ei muuda telefoni füüsiliselt kuigi palju suuremaks ning see on universaalne, mahutades väga palju erinevates suurustes nutitelefone. Selleks, et igaüks leiaks sobiva mõõdu, on poes saadaval 3 erinevas suuruses SEaLABox’i. Kui 20-eurone SEaLABox tundub liiga kallis, siis saab tellida mõne välismaa müügiportaali kaudu veekindlaid telefoniümbriseid lausa vähem kui 10 euro eest, aga need ei pruugi olla kvaliteetsed ning võivad hakata lekkima.

 

Kokkuvõte

 

Kokkuvõtvalt on erinevaid lahendusi enda telefoni kaitseks põrutuste ja veekahjustuste eesti üsna mitmeid. Sobiva leidmine sõltub suuresti kasutajast, aga kõige soodsam ja lihtsam variant on hankida silikoonümbris ja kaitsekile. Kes ei taha kaasas kanda kahte asja – telefoni ja rahakotti, on mõistlik soetada kaarditaskutega telefonikaaned. Kui tegelete vähesel määral veega seotud tegevustega, siis oleks mõistlik osta veekindel telefoniümbris. Kui tegevusalaks on näiteks laevandus ja väga erinevates ilmaoludes tegutsemine, siis peaksite enda silmad suunama vastupidavte nutitelefonide poole.